12 квітня 2022 рік. Дистанційне навчання.
1.Конференція
2.ЦІКАВА ТЕОРІЯ
КРОХМАЛЬ І ЦЕЛЮЛОЗА — НАЙПОШИРЕНІШІ ПОЛІСАХАРИДИ У ПРИРОДІ. Це природні полімери, склад яких передається однаковою загальною формулою (С6Н10О5)n. На крохмаль багаті бульби картоплі, зерна злакових рослин. Оболонки рослинних клітин утворені із целюлози. Вона є своєрідним скелетом рослин, надає їхнім тканинам механічну міцність. Тому целюлоза становить основу стовбурів дерев (50 % і більше), рослинних волокон. Понад 90 % вмісту коробочок рослини бавовнику припадає на целюлозу. Великим є вміст целюлози у стеблах конопель, тому наші предки здавна вирощували коноплі, з яких за спеціальною технологією виготовляли пряжу, а вже з неї шили полотняний одяг, робили вітрила кораблів тощо.
3. ВІДЕО
§38
- 1. Назвіть формулу та відомі вам фізичні властивості крохмалю та целюлози.
- 2. За допомогою яких якісних реакцій можна розпізнати: а) глюкозу; б) сахарозу; в)крохмаль?
- 3. Де застосовують вуглеводи? На яких їхніх властивостях базується їх застосування?
- 4. Поясніть, чим зумовлена відмінність властивостей крохмалю й целюлози.
- 5. У чому полягає біологічна роль крохмалю й целюлози?
- 6. Наведіть приклади продуктів харчування людини, які є джерелом вуглеводів.