Крохмаль, целюлоза - природні полімери. Якісна реакція на крохмаль, Застосуванння вуглеводів, їхня біологічна роль

 12 квітня 2022 рік. Дистанційне навчання.

1.Конференція

2.ЦІКАВА ТЕОРІЯ

КРОХМАЛЬ І ЦЕЛЮЛОЗА — НАЙПОШИРЕНІШІ ПОЛІСАХАРИДИ У ПРИРОДІ. Це природні полімери, склад яких передається однаковою загальною формулою (С6Н10О5)n. На крохмаль багаті бульби картоплі, зерна злакових рослин. Оболонки рослинних клітин утворені із целюлози. Вона є своєрідним скелетом рослин, надає їхнім тканинам механічну міцність. Тому целюлоза становить основу стовбурів дерев (50 % і більше), рослинних волокон. Понад 90 % вмісту коробочок рослини бавовнику припадає на целюлозу. Великим є вміст целюлози у стеблах конопель, тому наші предки здавна вирощували коноплі, з яких за спеціальною технологією виготовляли пряжу, а вже з неї шили полотняний одяг, робили вітрила кораблів тощо.

Коротко (натисніть тут)

3. ВІДЕО







4. Лабораторний дослід







5. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

§38

Дати відповіді на запитання у зошит
  • 1. Назвіть формулу та відомі вам фізичні властивості крохмалю та целюлози.
  • 2. За допомогою яких якісних реакцій можна розпізнати: а) глюкозу; б) сахарозу; в)крохмаль?
  • 3. Де застосовують вуглеводи? На яких їхніх властивостях базується їх застосування?
  • 4. Поясніть, чим зумовлена відмінність властивостей крохмалю й целюлози.
  • 5. У чому полягає біологічна роль крохмалю й целюлози?
  • 6. Наведіть приклади продуктів харчування людини, які є джерелом вуглеводів.