Поширення у природі та використання середніх солей. Вплив на довкілля і здоров'я людини.

 15 квітня 2022 рік. Дистанційне навчання.

1.Конференція

2.ЦІКАВА ТЕОРІЯ

У країнах Давнього Сходу меркурій(ІІ) сульфід HgS - кіновар - називали кров’ю дракона.

Солі мають різний смак: натрій хлорид, калій хлорид, натрій сульфат - солоний, магній сульфат - гіркий, а берилій хлорид і плюмбум(ІІ) ацетат - солодкий.

• Дізнайтеся, використовуючи різноманітні джерела інформації: а) який хімічний елемент спочатку було запропоновано назвати Гліцинієм і чому; б) де застосовують речовину, яку алхіміки називали «цукор-сатурн».

Однак пам’ятайте, що куштувати речовини на смак у хімічних лабораторіях заборонено! Це стосується й побутових хімікатів. Поміж солей є порівняно безпечні речовини, які використовують як харчосмакові добавки, розпушувачі тіста тощо. Проте існує чимало отруйних солей. Зокрема, дуже небезпечними є солі Плюмбуму(ІІ), Нікелю(ІІ), Меркурію(ІІ), Кадмію(ІІ) тощо. Тож потрібно бути особливо обережними під час роботи з ними, не допускати їхнього потрапляння в довкілля у складі промислових відходів і побутового сміття.



 

Коротко (натисніть тут)

3. ВІДЕО








4. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
§42 ст.221
Виконати завдання і дати відповідь на запитання у зошит:
  • 1. Назвіть солі за їхніми хімічними формулами: Mg(NO3)2, CuCl, CuSO4, Na2SO3, FeS, К3РО4.
  • 2. Наведіть три приклади середніх солей.
  • 3. Складіть хімічні формули солей, які можуть бути утворені катіонами металічних елементів і аніонами кислотних залишків, наведеними в таблиці «Розчинність кислот, основ, амфотерних гідроксидів і солей у воді». Назвіть ці солі.