Жири як представники естерів.Класифікація жирів, їхні хімічні властивості. Мило.

23  березня 2022 рік. Дистанційне навчання.

1.Конференція

2.ЦІКАВА ТЕОРІЯ

  Жири — це естери гліцеролу та вищих карбонових кислот.

• За походженням жири поділяють на рослинні — олії та тваринні — сала.

• Жири ненасиченого складу вступають у реакції гідрування й перетворюються на тверді жири.

• Характерна властивість жирів — реакції гідролізу, продуктами яких є гліцерол і вищі карбонові кислоти. За наявності лугу відбувається реакція омилення жиру, унаслідок чого утворюються солі вищих карбонових кислот — мила.

 

                                  Інтерактивна хвилинка (Нптисніть тут)

      

Коротко (натисніть тут)

3. ВІДЕО






                4. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

§22 Виконати завдання в зошит

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

 Уставте пропущені слова, щоб висловлювання стало завершеним:

1. Реакції між карбоновими ... та ... називають ... ... .

2. Естери — похідні ..., молекули яких містять ... групу ... .

3. Реакції взаємодії естеру й води називають ... ... .

4. Для естерів характерна ... ... ізомерія ... ланцюга та ізомерія між ... сполук.

5. Жири — продукти ... триатомного спирту ... і ... карбонових ... .

6. За походженням жири поділяють на ... і ... .

7. Склад і будову молекул жирів установлено методами ... та ... .

8. Жири ... на повітрі під дією ... і тепла.

9. Реакцію лужного гідролізу називають ... .

 

 1.Назвіть естери, записані структурними формулами:

2. Для виготовлення ромової есенції використовують метанову кислоту й етанол. Обчисліть, які маси цих сполук треба взяти, щоб добути естер масою 185 кг, якщо виробничі втрати не враховувати.

3. Жир складу С3Н5(СООС17Н33)3 кількістю речовини 2,5 моль піддали омиленню калій гідроксидом. Обчисліть маси продуктів реакції, назвіть їх.